چکیده:
مقدمه: مکانیسم انجام زایمان یک فرایند خودبخودی و بدون نیاز به مداخله می باشد به جز در مواردی که جان مادر یا نوزاد در خطر باشد، که در این صورت با انجام عمل جراحی سزارین به نجات جان مادر یا نوزاد کمک می شود. متاسفانه امروزه شیوع سزارین در اکثر کشورهای پیشرفته به بیش از 50 درصد رسیده ، در حالیکه سازمان بهداشت جهانی هدف برای انجام سزارین تا سال 2010 را 15درصد اعلام کرده است.
مواد و روشها: طی یک مطالعه مقطعی- توصیفی تعداد 140 نفر از زنان باردار شکم اول با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامـه ای بر مبنای متغیرهای الگوی قصد رفتاری شامل آگاهی، نگرش، ارزیابی از نتایج، هنجارهای انتزاعی و قصد بود.
نتایج : میانگین سنی مادران 8/2± 2/23 و سطح تحصیلات اکثر آنان در حد مقطع دبیرستان بود.میانگین نمره آگاهی آنان7/52 از مجموع 100، میانگین نمره ارزیابی از نتایج 22 از 30 ومیانگین نمره نگرش 50 از 80 نمره بود. در بین بیش از 60 درصد زنان باردار پزشک جزء هنجارهای انتزاعی اصلی بود. قصد بیش از 70 درصد مادران زایمان طبیعی و حدود30 درصد آنان قصد سزارین داشتند.
نتیجه گیری نهایی: نتایج ارتباط بین قصد با آگاهی و نگرش را تأیید نمود و همچنین هنجارهای انتزاعی وانگیزه برای اطاعت در بین زنان باردار را مشخص نمود. جهت انجام بررسیهای بیشتر و انجام مداخلات در جهت کاهش میزان سزارین با توجه به تاثیر شرایط فردی و اجتماعی برروی انتخاب نوع زایمان ، استفاده از الگوی قصد رفتاری پیشنهاد می گردد.