لینک پرداخت و دانلود *پایین مطلب*
فرمت فایل:Word (قابل ویرایش و آماده پرینت)
تعداد صفحه:13
فهرست و توضیحات:
سنگ شناسی رسوبی
پیشگفتار
کانیها
بافت سنگهای کربناته
مثالهایی از کانیها :
کانیهای مهم پوسته زمین
تشکیل کانیها
کانیهای مهم در این رابطه
سنگهای شیمیایی و بیوشیمیایی
سنگهای رسوبی
سنگهای کربناته
سنگهای کربناته حدود 0/020 سنگهای رسوبی را تشکیل میدهند و تقریباً همیشه خالص میباشند. این سنگها عمدتاً از کانیهای کربناته، نظیر کلسیتCaCo3 ، اراگونیت CaCo3 و دولومیتCamg(Co3)2 تشکیل شدهاند بعلت فعالیت یخچالها در پلئیتوسن (Pleistocene) رسوبات کربناته دریاهای کم عمق کنونی توسعه زیادی ندارند. ولی در گذشته دریاهای کم عمق شبیه بخش جنوبی خلیج فارس متناوباً بخش وسیعی از کره زمین را میپوشاند که منجر به تشکیل انباشتههای ضخیمی از سنگهای آهکی شده است. عوامل مختلفی از قبیل درجه حرارت، شوری، عمق آب و ورود مواد تخریبی تشکیل سنگهای آهکی را کنترل مینمایند.
اکثر رسوبات کربناته در مناطق گرم حدود 30 درجه جنوب و شمال خط استوا بوجود میآیند. مطالعه و بررسی سنگهای کربناته بسیار با اهمیت است زیرا حدود 50 درصد سنگهای مخزن نفت در دنیا و حدود 95 درصد سنگهای مخزن نفت و گاز ایران در این گونه سنگها تشکیل شده است. بعنوان مثال سنگ مخزن نفت در سازند اسماری در جنوب و جنوب غرب ایران یکی از بهترین سنگ مخزن نفت در دنیا میباشد. سنگهای کربناته دارای کاربردهای شیمیایی و صنعتی فراوانی میباشد بعنوان مثال این گونه سنگها کارایی فراوانی در صنعت ساختمانسازی چه به صورت مصالح و چه به صورت سنگ ساختمانی میباشند ایران از جهت دارابودن این گونه معادن بسیار غنی است. در جایجای کشورمان این گونه منابع با حجم بسیار مناسب نهفته است استانهای امروزه دارای منابع فعالتری نسبت به اینگونه سنگها میباشند عبارتند از استان قم، لرستان، اصفهان .... میباشند. از طرف دیگر بررسی اینگونه سنگها برای شناسایی مناطق کارستیک حایز اهمیت فراوان از جنبه آبشناسی و توریستی میباشد. زیرا بسیاری از منابع آب زیرزمینی در استانهای خشک ما در این سنگها واقع باشند. از نظر توریستی نیز با بررسی اینگونه سنگها میتوان مناطق مستمر جهت شناسایی غار بنیصدر را شناسایی شود.
این گونه سنگها را بر اساس کانی تشکیل دهنده آنها به
1- سنگآهک limestone : که عمدتاً از اراگونیت و کلسیت تشکیل شده و عمدتاً رنگ خاکستری دارد.
2- دولومیت: که عمدتاً از کانی دولومیت ساخته شده است. از ویژگیهای مهم جهت شناسایی دولومیت میتوان به سطح هوازدگی دولومیتها اشاره نمود که معمولاً به رنگ زرد خاکستری یا قهوهای خاکستری میباشد. علت این امر وارد مقادیر کمی آهن در ساختمان بلور دولومیت است که در هنگام هوازدگی این رنگ خاص را به سطح دولومیتها میدهد.