پایان نامه کارشناسی ارشد حقوق
گرایش حقوق جزا و جرم شناسی
149 صفحه
چکیده:
امنیت ملی و نظم عمومی بستر آرامش جامعه و فعالیتهای اجتماعی انسان است. دولتها به منظور برقراری امنیت اجتماعی و نگهبانی از نظم عمومی توسط نهاد پلیس اقدام به پیشگیری از وقوع جرائم مینمایند. قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران هم مأموریت پاسداری از تمامیت ارضی کشور و نگهبانی از انقلاب اسلامی ایران و دستاوردهای آن را بر عهدهی سازمان پلیس نهاده است. پلیس به عنوان متولی اصلی نظم و امنیت در جامعه و عمل به وظیفه خطیر خود یعنی پیشگیری از وقوع جرم به عنوان بازوی اجرایی جامعه خواستار هر چه بیشتر امنیت و آرامش در اجتماع است که نتیجه آن حفظ ارزشهای ملی و دینی و صیانت از فرهنگ اسلامی است. مقولهی مجرمیت امروزه در کنار دیگر معضلات اجتماعی به یکی از منابع ظهور و گسترش احساس ناامنی در میان مردم تبدیل شده است. که تشدید این رفتارها منجر به اقدامهای پلیس در جهت مبارزه با آسیبهای اجتماعی و کاهش احساس ناامنی موجود میباشد.
امروزه کنترل جرائم و مقابله با مجرمین هسته مرکزی فعالیت نیروی پلیس را تشکیل میدهد. در این راستا نقش افراد جامعه به عنوان حامی و پشتیبان این نهاد امنیتی غیرقابل انکار است. در گذر زمان با افزایش شناخت آگاهی و دانش انسان و پیشرفت سریع فناوری اطلاعات و ارتباطات همانگونه که شیوه و نحوهی زندگی افراد دگرگون گردیده است به همان صورت نوع ارتکاب جرائم توسط مجرمین به خصوص نسل جوان دستخوش تغییر و تحول قرار گرفته است.
افزایش رو به رشد جرائم در فضایی خارج از فضای واقعی موجب گردید که مسؤلین و به خصوص نهاد پلیس بهطور جدی و تخصصی با این گونه جرائم برخورد نماید. بنابراین پس از چالشهای فراوان پلیس تخصصی به نام پلیس فتا(فضای تولید و تبادل اطلاعات) برای مقابله با این جرائم تأسیس گردید. جرائم سایبری از این جهت در طبقه خطرناکترین جرائم قرار میگیرند که متضرر اصلی آن در واقع هویت ملی و دینی و ارزشهای نظام اسلامی و ساختار معنوی جامعه است.
این تحقیق شامل 5 فصل میباشد که در فصل اول کلیات تحقیق در فصل دوم مبانی و چارچوبهای نظری تحقیق در فصل سوم ضرورت های مداخله پلیس با هدف پیشگیری از جرم در فضای تولید و تبادل اطلاعات و فصل چهارم کارکردها و محدودههای نقش پیشگیرانه پلیس در فضای سایبر و در فصل پنجم به توصیف نتیجهگیری و پیشنهادها میپردازد. نهایتاً راهکارهای تقویت ابزارهای پیشگیرنده از ارتکاب جرائم مذکور را با پاسخ به سؤالهای تحقیق بیان مینماید.
واژگان کلیدی:
1-نهاد پلیس 2- پیشگیری از جرم 3- جرائم سایبری 4- فضای سایبر