از آنجایی که در بهداشت حرفه ای هدف از شناسایی عوامل زیان آور محیط، کنترل و به حداقل رساندن آنها (جهت سلامت و صیانت کارگر و در نهایت افزایش میزان بهره وری) می باشد لذا شناخت خصوصیات، نحوه تولید، جذب و دفع آن عامل زیان آور از اهمیت خاصی برخوردار می باشد.
با توجه به افزایش استفاده از آزبست در کشورمان و باتوجه به این که شناخت خطرات و عوارض این ماده زیان آور چقدر می تواند مفید باشد، برآن شدیم با تهیه این مجموعه هرچند مختصر و ناچیز گام کوچکی درراه تحقق این امر برداشته باشیم.
امید آنکه عزیزان مطالعه کننده، از توصیه و تذکر ایرادات و معایب احتمالی مطالب در خصوص این جانب دریغ نفرمایند.
فهرست مطالب
1-کانی شناسی آزبست5
2-انواع آزبست7
2-1 کریزوتایل (3mgo,2sio2,2h2o)7
2-2 آموسیت [sio3( Fe mg)]7
2-3 کروسیدولیت[Na Fe (sio3)2.Fe sio3,H2o]8
2-4 آنتوفیلیت[7.Si8.(OH)2(Mg Fe)]8
3-مصارف آزبست9
4-بیماری های ناشی از آزبست:12
5-عوامل خطر و خطرات زیست محیطی مرتبط با آزبست12
5-1 عوامل خطر12
5-2 خطرات زیست محیطی ناشی از آزبست :13
6-انواع الیاف مورد استفاده در صنعت(به عنوان جایگزین)17
7-انتشار آزبست17
7-1 انتشار آزبست به صورت غیر صنعتی :17
7-1-1 انتشار آزبست از منابع طبیعی :18
7-1-2 انتشار آزبست توسط منابع ساخت دست انسان :18
7-1-3 پراکندگی مجدد و سرانجام آزبست در محیط :18
7-1-4 پراکندگی مجدد توسط هوا :18
7-1-5 پراکندگی مجدد توسط آب :18
7-1-6 سرنوشت نهایی الیاف آزبست :19
7-1-7 حمل و نقل مواد آلوده شده به آزبست:19
8-مواجهه با آزبست20
8-1 مواجهه با آزبست هوابرد :20
8-2 مواجهه با هوای محیط:20
8-3 مواجهه با هوای نزدیک تاسیسات صنعتی آزبست :21
8-4 مواجهه با محصولات ساخته شده از آزبست :21
8-5 مواجهه با مواد زائدآزبستی :22
8-6 مواجهه خانواده های کارگران شاغل در صنایع آزبست :24
8-7 مواجهه با آزبست در آب آشامیدنی :24
8-8 مواجهه با آزبست در مواد غذایی و داروها :24
8-9 مواجهه با آزبست در محیط های کاری25
8-9-1 راه اصلی:25
8-9-2 راههای فرعی:25
9-9-3 چه مشاغلی در خطرند؟25
8-9-4 زمان های خطرناک برای مواجهه26
8-9-5 راههای پیشگیری26
8-9-6 وسایل حفاظت فردی26
منابع :28
پیوست 1 برگه اطلاعات ایمنی مواد آزبست29
پیوست 2: مجموعه چک لیست های آزبست :30