مقاله در مورد تأثیر کوتاه مدت تسطیح اراضی بر فشردگی خاک

مقاله در مورد تأثیر کوتاه مدت تسطیح اراضی بر فشردگی خاک

لینک پرداخت و دانلود *پایین مطلب*

 

فرمت فایل:Word (قابل ویرایش و آماده پرینت)

  

تعداد صفحه:12

 

  

 فهرست مطالب

 

 

 

تأثیر کوتاه مدت تسطیح اراضی بر فشردگی خاک

 

چکیده

 

 مقدمه

 

مواد و روش ها

 

محل آزمایش

 

آزمایش ها

 

رطوبت خاک

 

نفوذسنجی

 

کیفیت شخم

 

تحلیل آماری

 

نتایج و بحث

 

 مقاومت به نفوذ خاک

 

تعیین کیفیت شخم

 

نتیجه‌گیری

 

سپاسگزاری

 

منابع:

 

 

 

 

 

چکیده

      عمل تسطیح با جابجایی و برش خاک همراه است که در نتیجه تغییراتی در خواص فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی خاک ایجاد خواهد داشت. در تحقیق حاضر، اثر تسطیح زمین با استفاده از یک لولر مجهز به سامانه کنترل لیزری بر خواص فیزیکی و مکانیکی یک خاک نسبتا سنگین (لوم رسی سیلتی)  مورد بررسی قرار گرفت. زمین مورد مطالعه در ابعاد 10×10 متر شبکه‌بندی شد. نمونه‌گیری­ها در هر یک از نقاط رئوس شبکه انجام گرفت. اثر  فشردگی  و زمان بر مقاومت خاک و کیفیت شخم مورد ارزیابی قرار گرفت. به منظور مقایسه فشردگی حاصل از تسطیح در زمان های قبل، 3 ماه و 5 ماه پس از تسطیح، مقادیر مقاومت به نفوذ با استفاده از یک فروسنج اندازه­گیری و مقایسه شدند. ضمناً پس از تسطیح و در دو زمان 3 و 5 ماه پس از تسطیح، در محدوده بالاترین مقدار برش خاک، شخم انجام گرفت و قطر متوسط وزنی کلوخه­ها به عنوان شاخص کیفیت شخم تعیین شد. داده ها با روش­های آماری کلاسیک و زمین­آمار تحلیل و بررسی شدند و نقشه های تغییر­پذیری مکانی متغیرهای اندازه‌گیری شده با
میان­یابی به روش کریجینگ و با استفاده از نرم­افزارGS+ ترسیم شدند. نتایج نشان داد که بین مقادیر مقاومت به نفوذ خاک اندازه‌گیری شده در لایه‌های مختلف، قبل و پس از تسطیح  اختلاف معنی دار (05/0 P <) وجود داشت. روند افزایش مقاومت خاک با گذر  زمان در بیشتر لایه­ها مشاهده گردید. اما بین مقادیر قطر متوسط وزنی کلوخه­ها تعیین شده در دو زمان متفاوت اختلاف معنی داری وجود نشان نداد که احتمالا به علت رطوبت کم خاک در زمان تسطیح، فاصله زمانی کم بین دو زمان نمونه گیری و ارتفاع خاکبرداری کم بود.

 

 مقدمه

تسطیح اراضی کشاورزی به منظور بالا بردن بازده آبیاری و افزایش کیفی و کمی محصول بدست آمده در توسعه کشاورزی نقش مؤثر دارد و همواره مورد توجه محققین بوده است [17]. کار تسطیح  به دقت کاربر ماشین برای کم شدن حجم عملیات نیاز دارد از جمله در مقدار خاک­برداری و خاک­ریزی و انتخاب مسیر حرکت ماشین، در سیستم­های جدید به کمک کنترل سامانه لیزری این مشکل تا حدی مرتفع شده است. جانیش و همکاران (1987) منافع استفاده از سیستم تسطیح لیزری اراضی را در مصر بررسی کردند ]14[. ایشان دریافتند که صرفه جوئی در هزینه، انرژی و آب مصرفی برای آبیاری از مزایای استفاده از این سیستم می­باشد. چون عمل تسطیح با جابجایی و برش خاک همراه است، در نتیجه تغییراتی در خواص فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی خاک خواهد داشته و یکنواختی خواص فوق را در سطح مزرعه از بین می برد [13]. از مهمترین خواص فیزیکی خاک که در امور زراعی اهمیت دارند می­توان به چگالی ظاهری خاک، مقاومت خاک‌دانه­ها، توزیع اندازه ذرات خاک، مقاومت به نفوذ و سختی خاک اشاره نمود. معمولأ شاخص مخروطی برای بیان چگونگی فشردگی و مقدار مقاومت نفوذپذیری خاک گزارش می شود. محدوده  بحرانی از نظر مقدار شاخص مخروطی برای محیط رشد ریشه گیاه 2 مگاپاسکال می باشد [8]. تحقیقات نشان می­دهد که مقاومت نفوذ پذیری خاک به طور معنی داری با تغییر رطوبت و چگالی ظاهری خاک بستگی دارد و این وی‍‍ژگی بر اثر تسطیح افزایش یافته و بمرور زمان بیشتر می شود [12]. میانگین وزنی قطر خاک­دانه‌های خاک[1] بعنوان شاخصه ای از کیفیت شخم پارامتر مناسبی برای ارزیابی ساختمان خاک بشمار می رود [15].

 برای بررسی بهتر اثر تسطیح  و گذر زمان بر خصوصیات ذکر شده خاک تهیه نقشه تغییر پذیری مکانی آنها نیاز می باشد [16]. مطالعات انجام شده تا کنون بیشتر با آمار کلاسیک توجیه گردیده که این علم قادر به توصیف تغییرات مکانی و زمانی نمی‌باشد. زمین آمار شاخه‌ای از علم آمار کاربردی است که با استفاده از اطلاعات حاصل از نقاط نمونه برداری شده، قادر به ارائه مجموعه وسیعی از تخمین‌گرهای آماری به منظور برآورد خصوصیت مورد نظر در نقاط نمونه برداری نشده می‌باشد [4]. میانیابی روشی برای تخمین مقادیر نامعلوم با استفاده از مقادیر معلوم در نقاط همجوار می­باشد. تغییر نما توسط مدل های مختلفی بررسی می شود. نمودارهای تغییر نما با پارامترهای آن یعنی اثر قطعه‌ای[2]، دامنه تاثیر[3]و سقف (آستانه)[4] مشخص می‌شوند و ابزاری است که تغییرات فاصله‌ای یک متغیر خاص را نشان می‌دهد. همچنین توسط آن می‌توان بسیاری از جنبه‌های تغییرپذیری خاک را ‌درک کرد [6]. اعتبار تغییرنما در واقع تخمین هر نقطه نمونه‌برداری شده در ناحیه با استفاده از مقادیر نمونه‌های همسایه، با روش کریجینگ بررسی می شود سپس به منظور درک این نکته که مدل فرضی و پارامترهای آن بدرستی تغییرات فاصله‌ای مقادیر اندازه‌گیری شده را لحاظ می‌کنند مقادیر تخمینی با مقادیر واقعی مقایسه می‌شوند [3].

در این تحقیق سعی شده است با اندازه­گیری برخی خواص فیزیکی از قبیل مقاومت به نفوذ و پایداری خاک­دانه­ها در خاک قبل و بعد از تسطیح در یک زمین زراعی از بعضی اثرات کوتاه مدت تسطیح بر این خواص اطلاعاتی کسب شود و نتایج حاصل از عمل تسطیح از لحاظ آماری بررسی و نقشه تغییرپذیری متغیرها به کمک زمین­آمار ترسیم شود.

 


  1- Mean weight diameter  

 2- Nugget effect

 3- Range

 4-Sill

 



خرید و دانلود مقاله در مورد تأثیر کوتاه مدت تسطیح اراضی بر فشردگی خاک


نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.