پایان نامه کارشناسی ارشد حقوق
گرایش حقوق بین الملل
136 صفحه
چکیده:
با افزایش نگرانی های جامعه جهانی از امکان ادامه و تکرار فجایعی علیه بشریت در نقاط مختلف جهان و نیز مشخص شدن ناکارآمدی ساختار فعلی سازمان ملل متحد در جلوگیری از این گونه وقایع و واکنش سریع و موثر به آنها، این سوال درافکار عمومی جهان مطرح شده است که آیا توسل به زور به منظور جلوگیری از نقضی آشکار و گسترده حقوق بشر، بدون کسب مجوز شورای امنیت مشروعیتی در حقوق بینالملل دارد یا خیر؟
تروریسم یکی از واژههای مبهم در عرصه بینالمللی است که به علت پیچیدگی مفهوم و مصادیق آن با نوعی بحران معنا در تعریف و تحدید قلمرو آن مواجه هستیم. تعاریفی که از تروریسم و ابعاد آن ارائه شده بیش از آنکه منطبق بر عینیت گرایی و پذیرش دوگانگی ارزش - واقعیت باشد، برگرفته از بر ساخته های گفتمانی و تبلیغی است. در حقیقت تعریف تروریسم یکی از مهمترین مثال ها از وجود گرایشهایی است که با در نظر گرفتن منافع معرفین آن، رسیدن به توصیف و تبیین بیطرفانه را غیرممکن میسازد. پیوند میان مفهوم تروریسم و منافع و تکنولوژی قدرت گروهها، احزاب و دولت ها علت اصلی شکست پروژه تعریف علمی این پدیده است.
به نظر میرسد کشورهای اروپایی و آمریکا نمی توانند خودشان را به نداشتن حضور در خاورمیانه راضی کنند، بنابراین همواره به دنبال راهکارهایی هستند تا بتوانند در مسائل سیاسی و اقتصادی خاورمیانه و چه بسا کل دنیا دخیل باشند. مخصوصاً آمریکا با توجه به نقشی که پس از فروپاشی شوروی در جهان برای خود قائل است، سعی میکند در چارچوب پیمانها و اتحادیه های متفاوت، مداخلات خود را در مناطق دیگر گسترش دهد.
کلید واژه: تروریسم - ناتو - امنیت - حقوق بینالملل - سازمان ملل متحد