تعداد صفحات : 58 صفحه -
قالب بندی : word
مقدمه
کودک در کودکستان
رشد طبیعی و محیط با هم تعیین کننده چگونگی رشد هر کودک است. ژنها محدوده رشد را تعیین می کنند و محیط، شرایط شکوفایی توانایی بالقوه را فراهم می کند. هر نوزاد با توانایی سخن گفتن به دنیا می آید، ولی وقتی صحبت کردن را یاد می گیرد که با دیگران صحبت کرده باشد. نوع زبانی که هر کودک یاد می گیرد و چگونگی استفاده از آن به محیط بستگی دارد که در آن زندگی می کند. همین طور یک کودک طبیعی، بالقوه با عواطف و احساسات مختلف به دنیا می آید ولی نوع احساسات او به تجارب محیطی اش بستگی دارد.
در کودکستان می توان جهت و میزان گسترش رشد کودکانی را که در آن تربیت می شود، تعیین کرد. البته کودکستان جای خانواده را نمی گیرد. ولی می تواند مکمل آن باشد، مشروط بر آنکه بتواند نقش خود را به عنوان عامل موثر در رشد ذهنی، اجتماعی، عاطفی و اخلاقی کودک ایفا کند وگرنه سپردن کودک به محلی به اسم مهدکودک یا کودکستان و محبوس کردن بیست، سی کودک برای چند ساعت در یک اتاق در رشد و پرورش کودک تأثیری ندارد و گاه خانواده را مجبور به جبران خسارات کودکستان نیز می کند.
کودکستان باید اهدافی را دنبال کند که جوابگوی نیازهای کودکان باشد. لازمه پیدا شدن این اهداف وجود مربیان تربیت شده است که از تخصص و تجربه کافی برخوردار باشند و علاوه بر دوست داشتن کودکان از مسئولیت خود آگاه بوده چگونگی برخورد با کودکان را بخوبی بدانند، آگاهی از مراحل رشد شرط لازم برای هدایت کودکان در یک محیط مناسب بر مبنای حفظ آزادیهای معقول آنان است تا از این طریق آموزش غیرمستقیم آنان را در خلال بازی فراهم کند.
تأثیر کودکستان در رشد اجتماعی کودک
از حدود سه سالگی نیاز کودک به بازی با کودکان و دوستان همسن خود اجتناب ناپذیر است. اگر کودکی تنها فرزند خانواده خود باشد و در محیطی زندگی کند که امکانات زیادی برای برخورد با کودکان دیگر نداشته باشد، کودکستان می تواند بسیاری از این کمبودها را جبران کند.
یک کودکستان که شرایط تربیتی مناسبی دارد، محیط اجتماعی جدیدی برای رشد کودک است و فرصتهای زیادی برای یادگیری فراهم می کند. کودکستان بسیاری از رفتارهای را که در خانواده یاد گرفته شده است، تقویت یا تعدیل می کند حتی می توان بسیاری از رفتارهای نادرست را که احتمالاً در خانواده شکل گرفته در کودکستان اصلاح کرد یا از بین برد.
در کودکستان علاوه بر مربی، گروه همسالان نقش بسیار عمده ای در رشد کودک دارند. کودک از مربی و همسالان به عنوان الگو استفاده کرده از آنها تقلید می کند مطالعات نشان می دهد همان طور که در سنین اولیه، خانواده بیشترین نقش را در شکل گیری شخصیت کودک دارد. در این گروه سنی، گروه همسالان و مربیان بیشترین نقش را در ایجاد الگوهای شخصیتی کودکان داراست. مربی کودکستان بعد از پدر و مادر از موثرترین الگوهای برای همانندسازی کودک است. کودک بزودی در می یابد که در کودکستان باید روش دیگری را در پیش گیرد که با خانواده متفاوت است. در کودکستان دنیای جدید و متفاوتی به روی کودک گشوده می شود؛ که در آن عوامل جدیدی برای اجتماعی شدن وجود دارد.
لیست فضاهای کودکستان
1- مدیریت
2- فضا برای خدمه
3- فضای کودکان زیر یک سال
4- فضای خواب کودکان
5- فضای بازی کودکان
6- فضای آموزش کودکان
7- سرویس بهداشتی
8- آشپزخانه
9- غذاخوری
10- محوطه بازی سرپوشیده
11- محوطه بازی تابستانی
خصوصیات مهدکودک
1- یک مهدکودک خوب باید فاقد پله یا دارای پله های با ارتفاع کم باشد.
2- کف مهدکودک نباید سفت باشد.
3- در مهدکودک باید از رنگ های صورتی، لیمویی، آبی آسمانی، زرد و ... استفاده شود و روی دیوارها از نقاشی کارتونی استفاده شود.
4- امکانات و وسایل بازی با توجه به سن کودکان باید فراهم باشد.
5- فضاهای خواب کودکان باید طوری قرار گیرد که سر و صدا آنها را اذیت نکند.
6- فضای بازی کودکان سرپوشیده باید اندازه آن طوری باشد که امکان بازی به راحتی داشته باشد.
7- فضای بازی کودکان سرباز باید طوری باشد که یک محدودیت را برای بازی کودکان نداشته باشد و از امکانات بازی نظیر تاپ، سُرسُره، چرخ و فلک فراهم شود.
8- فضای آموزشی باید طوری باشد که سر و صدای اتاق آموزش اتاق خواب را اذیت نکند و دارای امکانات از جمله تخته سیاه – گچ – خمیربازی – پازل و ... داشته باشد.
9- سرویس بهداشتی باید طوری باشد که بچه ها به راحتی رفت و آمد کنند لیز و خطرناک نباشد از امکانات بهداشتی مجهز باشد.
10- غذاخوری باید فضای کافی داشته باشد که با توجه به سن بچه ها خدمات رسانی کند.